VW bicskakulcs szétszedése

VW bicskakulcs

Ebben a VW bicskakulcs szétszedéséről szóló cikkünkben szereplő instrukció az összes 2 és 3 gombos “kettéhúzható” bicskakulcshoz használható legyen akár szögletes, akár ovális gombsorú.

A szétszedéshez néhány egyszerű szerszámra lesz szüksége. Csillag- és lapos fejű csavarhúzó, tapétavágó kés, fémreszelő (ha a kulcs tollát cseréli) és óriási segítség ha van egy Dremel vagy más hasonló kis kézi multiszerszáma az immo chip sérülésmentes kivételéhez.

Mire a cikket végigolvassa képes lesz VW bicskakulcsát szétszedni és összerakni. Az olvasásra mindösszesen kb. 2 perc 30 másodpercet kell szánnia.

VW bicskakulcs típusok

A “kettéhúzhatós” VW bicskakulcsok típusai

A bicskakulcs ház számos más márka modelljéhez is megfelelő. Ilyen típusú kulcsházat használ a VW, Audi, Seat, Skoda és néhány más márka is.

A VW bicskakulcs tok szétszedése

A bicskakulcs tok szétszedése egyszerű művelet, egy lapos fejű csavarhúzóra lesz szükség. A krómozott nyitógombbal nyissa ki a bicskakulcs tollát. A kulcstoll alatt a kulcs tok oldalában láthat egy kis rést, ahová egy nagyobb fejű lapos csavarhúzó feje befér. Kicsit feszítse meg oldalirányban, így a kulcsház kettéválik nyomógombos és kulcstollas részre.

VW bicskakulcs tok
VW távirányító

VW távirányítós rész cseréje

Kezdjük az egyszerűbb végén! A távirányító elektronika cseréje csak egy mozdulat: az elektronikát egy mozdulattal tegye át az új kulcsházba. Egyúttal a bicskakulcsának elemcseréjét is elvégezheti. Ha már egyszer szétnyitotta cseréljen benne elemet. A megfelelő gombelem kiválasztásához a régi elemen lévő szám lesz segítségére (jelen esetben: CR2032). Ezután pattintsa össze a távirányítós részt és próbálja ki.

A gombelem érintkezése

Ha elsőre nem nyitja az ajtókat ellenőrizze, hogy az elem megfelelő polaritással legyen betéve és az elem érintkező kis fém lemezek megfelelően érintkezzenek az elektronikával. Gyakran előfordul, hogy az elem érintkező lemezek kissé benyomódtak, laposak és nem érintkeznek az elektronikával.

VW bicskakulcs tok felső részének szétszedése

A bicskakulcs tok felső részének szétszedése kissé időigényesebb feladat. Először el kell távolítania a VW emblémát a kulcs hátuljáról. Ha a kulcsa még gyári, akkor az embléma igen erősen fel van ragasztva, eltávolításához időre és türelemre lesz szüksége. Viszont mindenképpen szükséges, mert az embléma alatti csavart ki kell venni. A bicskakulcs ház felső részével óvatosan kell bánnia, vigyázni kell a benne lévő immobiliser chip sértetlenségére.

VW bicskakulcs csavar kiszedése

Tapétavágó késsel és csavarhúzóval próbálja eltávolítani az emblémát. Jártam már úgy VW bicskakulccsal, hogy ezzel a módszerrel nem jött le. Ilyenkor jön a Dremel készülék egy marófejjel és lemarom a logó bal oldalát amíg a csavarhoz hozzá nem férek.

VW bicskakulcs embléma

Legutolsó információim szerint VW szakszervizben kapható új logó embléma amit be tud ragasztani új bicskakulcsának hátuljába. Ezzel kapcsolatban keresse a legközelebbi VW szakszervizt.

VW bicskakulcs immobiliser chip

Az immobiliser chip kivétele

Ha sikerült a csavart kicsavarnia nyissa ketté a kulcsházat óvatosan, vigyázva mert a bicskakulcs rugós mechanikája szétugrik és akár szemen is lőheti.
A kulcsház belsejében láthatja az immobiliser chipet ami általában sajnos egy üvegkapszulában foglal helyet. Ezt kell nagyon óvatosan eltávolítania és áttennie az új kulcsházba.

Az immo chip többnyire be van ragasztva a helyére ezért újra a tapétavágó késre lesz szüksége, mert szó szerint “ki kell faragni” a helyéről. (Tipp: Ha van egy Dremel vagy más kis kézi marószerszáma akkor a műveletet felgyorsíthatja.)

A VW bicskakulcsházba beragasztott immobiliser chip eltávolítása a műanyag körbemarásával (Dremel marófejjel). Így megakadályozhatja az üvegkapszula sérülését.

Kulcsmásolás vagy kulcstoll csere

Ha az elektronikát a helyére tette és az immo chip is az új kulcsházban van már csak a kulcs tollának az áthelyezése vagy kulcsmásolása van hátra. A bicskakulcshoz adott nyers kulcstollat un. “laponmart” kulcsot is másolni tudó kulcsmásoló vállalkozásnál másoltathatja le vagy válassza az egyszerűbb megoldást a kulcstoll cseréjét.

VW bicskakulcs kulcstoll csere

A kulcstoll cseréje

A krómozott forgó kis öntvényben a kulcstoll tövénél talál egy kis stiftet. Ezt egy kis vékony csapszeg kiütő szerszámmal vagy vékony szeggel kiütheti és a kulcstollat kihúzhatja. Végezze el ezt a műveletet a régi- és az új bicskakulcsházon egyaránt. Húzza ki a kulcstollat az öntvényből és tegye be a másikat, ezután üsse vissza a kis stiftet. Néhány modellnél előfordulhat, hogy a régi kulcstoll nem fér be az új kulcsház krómozott forgó öntvényébe mert néhány tized milliméterrel nagyobb a kelleténél. Ezt a problémát 3 perc alatt orvosolni tudja: a kulcstoll végét fémreszelővel húzza át néhányszor.

Utolsó lépés a bicskakulcsház összeszerelése

A bicskakulcs tolla a kis krómozott forgó öntvénnyel együtt rugóval megfeszített állapotban van a kulcsházban.

A rugós mechanika összeszerelésének lépései:

 1. Illessze a forgó öntvényt a kulcsház felső felébe.
 2. A kis fém bicskakulcs kioldó gombot tegye a helyére a forgó öntvényen keresztül és a rugót illessze a közepébe.
 3. A bicskakulcs hátsó fedelét közelítse a helyére de ne nyomja össze. A rugó kis kiálló vége illeszkedjen a hátsó kulcsházfél erre kijelölt kis résébe.
 4.  Az óra járással ellentétesen tekerje meg egyszer a hátsó kulcsházrészt. Így a rugó megfeszül és most már összepattinthatja a felső kulcsházat.
 5.  Csavarja be a csavart és ragassza be a logót (ha van hozzá).
 6. Végül az alsó és a felső kulcsházfelet pattintsa össze és már használhatja is bicskakulcsát.

Az összeszerelés után bicskakulcsa azonnal használható, programozni, újra tanítani nem kell, hiszen az elektronikában nem történik semmi változás csak a műanyag kulcsház lett lecserélve.

Eddig 4 hozzászólás a(z) VW bicskakulcs szétszedése cikkhez

 1. Zsidó Gábor írta:

  Üdv! Ha maga a stift tört el a fém kulcsszárnál, de a kulcsház sértetlen, azt hogy tudom cserélni a teljes kulcs megvétele nélkül? Köszönöm

  • Ujkulcs.hu szerviz írta:

   Kedves Gábor!
   Stiftet külön nem értékesítünk. Egy olcsó házi módszer: Szüksége lesz egy tolómérőre – keressen egy egyszerű szeget ami 1.5mm vastag. Vágja le a hegyét pl. csípőfogóval és vágjon belőle kb. 8.8 mm-t. A levágott darab két végét egy fémreszelővel “igazítsa meg” mert valószínűleg a vágás folyamán deformálódik, ellapul.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük