Citroen bicskakulcs javítása

Citroen bicskakulcs javítás

Mai egyik ügyfelem egy Citroen C4-es bicskakulcsával keresett meg. Egy simítózáras tasak tartalmát borította elém az asztalra. A kupacban egy széthullott gyári Citroen bicskakulcs és egy “íbéjről” vásárolt szintén darabokra hullott bicskakulcsház volt. Az ügyfél maga szerette volna megoldani a bicskakulcs javítását, de nem jött neki össze, az egyébként sem egy jó minőségű “íbéjes” kulcsház – melyre egy egész hónapot várt – menthetetlenül darabokban feküdt az asztalon.

Ezt a bicskakulcsot használja több Citroen, Peugeot és Fiat modell is. A kulcsházak közötti különbség lehet a gombok száma (2- és 3 gombos), a kulcstoll típusa és a gombelem elhelyezkedése a házban.

Az ügyfelemnek szerencséje volt, éppen volt egy szabad órám, így nekiláttam a bicskakulcs javításnak.
Alaposabban szemügyre véve a gyári kulcsot látható volt, ami egy bicskakulcson tönkremehet az jelen esetben tönkre is ment. A bicskakulcsház nyomógombjai beszakadva, a rugós mechanika elkopva, széthullva, az elektronikáról a felső mikrokapcsoló letörve, az alsó tönkremenve.

Citroen bicskakulcs javítása lépésről – lépésre

A javítást az elektronikával kezdtem. A nyáklap erősen szennyezett volt, a már rég kiszakadt nyomógombokon keresztül bejutott piszoktól és nedvességtől egy ragacsos – nyálkás réteg ült a felületén. Egy speciálisan áramköri panelek, elektronikus alkatrészek tisztítására kifejlesztett spray-vel távolítottam el minden szennyeződést, oxidációt az elektronikáról.

A nyáklapra, a felső gomb helyére egy új mikrokapcsoló került beforrasztásra. Az alsó mikrokapcsoló a helyén volt, de már jó ideje a beszakadt kulcsházon keresztül körömmel nyomkodta tulajdonosa, így az is tönkrement. A forrasztóállomásom hőlégfúvójával megmelegítve pillanatok alatt eltávolítottam és egy új nyomógombot forrasztottam a helyére.

Citroen bicskakulcs elektronika

A Citroen bicskakulcs elektronikán a felső mikrokapcsoló letört, az alsó nem működik.

Citroen bicskakulcs elektronika új mikrokapcsolóval

Az elektronika új mikrokapcsolók beforrasztása után.

Az elektronikai résszel ezzel el is készültem. Kapott egy új CR1620-as gombelemet és készen áll az új bicskakulcsházba való helyezésre.

A bicskakulcs tolla kiszerelhető, áttehető az új kulcsházba, ezért a kulcsmásolás megúszható. A krómozott kis forgó öntvényben található egy kis csap  – vagy stift, ki hogy nevezi – (a kulcstoll töve alatt), melynek kiütésével a toll eltávolítható. Ezt házi módszerrel sem ördöngösség megtenni, egy kis 2 mm-es csapszeg kiütő, vagy egy vékony szeg kell hozzá és satuban rögzítve megoldható.

Néhány modellnél előfordulhat, hogy a kulcs tolla nem cserélhető. Ebben az esetben kulcsmásolás szükséges, melyet kérésére elvégzünk ha bicskakulcsát nálunk javíttatja. Tapasztalatom, hogy a HCA feliratú kulcstollak cserélhetőek, ha nincs rajta a felirat akkor nem biztos. A kulcstoll cserélhetőségére csak akkor derül fény ha kiszereltük a forgó öntvényből.

Mivel gyakran végzek hasonló műveletet, nekem egy speciális célszerszámom van hozzá, egy bicskakulcsok befogására, rögzítésére való kis satu, különböző méretű kiütő szegekkel.

 

Bicskakulcs toll csere.

A bicskakulcs tollának kivétele a régi házból a kis csap (stift) kiütésével.

Citroen bicskakulcs és elektronika

Az új bicskakulcsházba a régi kulcstoll átszerelve, készen az elektronika fogadására.

Ebbe az eszközbe rögzítettem a régi bicskakulcsházat, kiütöttem a stiftet és a kulcstoll máris kihúzható a helyéről. Az új bicskakulcsházzal is megtettem ugyanezt, a nyers (maratlan) kulcstollra ebben az esetben nincs szükség (az ügyfél megkapta emlékbe, hátha egyszer majd szükség lesz rá). A régi tollat beillesztettem az új kulcsházba és visszaütöttem a stiftet.
Mindezek után annyi van csak hátra, hogy az elektronikát beillesszük a helyére és összepattintjuk a kulcsházat.

A régi és az új Citroen bicskakulcs

A régi és az új Citroen bicskakulcs.

Eddig 10 hozzászólás a(z) Citroen bicskakulcs javítása cikkhez

 1. Boda Gábor írta:

  Érdeklődnék, hogy Xantia x1 bicskakulcshoz van lehetőség új házat beszerezni? Egygombos, a ház élén volt a gomb, de már csak a belső gumirész van meg a gomb helyén. Müködik amúgy. Köszönöm!

 2. Nagy Attila írta:

  Üdv citroen c5 ll 2005-ös bicskakulcsnak semmi baja csak ne lehet becsukni. Magyarán nem hozza a funkcióját. Mi a megoldás? Koszonom

  • Autókulcs szerviz írta:

   A bicskakulcsok két fő hiba forrása a rugós mechanika és a nyomógombok.
   A kulcsában a rugós bicskakulcs mechanika elkopott, tönkrement. Kulcsház cserével orvosolható a probléma.

 3. István írta:

  üdvözlöm!-a fent említett citroen bicskakulcs javítása mennyibe került,a kulcsház nélkül?
  -javítással hol lehet önöket elérni?köszönettel:István

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük